כל מה שחשוב לדעת על הפשרת קרקעות
כל קרקע במדינת ישראל מוגדרת כבעלת ייעוד מסוים. לדוגמא, ישנה קרקע המיועדת לצרכים חקלאיים בלבד. ישנה קרקע המיועדת לצרכי תעשייה או לצרכי מסחר. כולנו מכירים כמובן את הקרקעות בעלות ייעוד למגורים. הנושא של הפשרת קרקעות הוא בעצם שינוי ייעוד של קרקע. לרוב, מדובר במעבר מייעוד של חקלאות לייעוד מסוג שונה.
למה מיועדת קרקע מופשרת
ככלל, הפשרת קרקעות נועדה לאפשר את פיתוח הקרקע, שקודם לכן שימשה לחקלאות באופן מעשי או תיאורטי (לא כל קרקע חקלאית אכן מעובדת). פיתוח קרקע לאחר הפשרת קרקעות נעשה על פי הייעוד שהוגדר על ידי הגורמים המוסמכים ברמה הלאומית או ברמה המקומית. ייעוד מסוג אחד הינו הפשרה למגורים. כלומר, הקרקע שקודם לכן הייתה חקלאית, הופכת למתאימה לפיתוח למגורים. יש צורך לבצע תוכנית פיתוח והגשת היתר לבניה. ייעוד מסוג אחר הינו למסחר או לתעשייה. כלומר, ברגע שהוחלט על כך, על הקרקע ניתן להקים אזור תעשייה, מפעל, שטחי מסחר, חנויות וכדומה על פי העניין.
דגשים חשובים לגבי הפשרת קרקעות
- השקעה בקרקע שטרם עברה הפשרה מצריכה סבלנות. תהליך ההפשרה יכול לארוך לא מעט זמן.
- לבעלי סבלנות, לאחר שקרקע מופשרת, ערכה מטפס ומזנק.
- השקעה בקרקעות להפשרה יכולה להיעשות על ידי כל אחד, אדם פרטי, חברה, יזם.
- מומלץ ללמוד את הנושא ולהשקיע רק בקרקעות שיש בהן פוטנציאל ממשי להשבחה.
- לפני הפשרת קרקעות, מתקיים תהליך בירוקרטי ותכנוני גם יחד. לרוב הדבר כולל הכנת תוכנית מתאר רלוונטית, תוך הצהרה לגבי הייעוד החדש של הקרקע. וועדה מחוזית שמקדמת הפשרה מעידה על כך שהתהליך מתקדם בכיוון זה.
- על פי החלטת הוועדה הארצית, יתכן ויבוצע מהלך של איחוד וחלקות קרקעות, בין הבעלים הרשומים של הקרקע ולקראת פיתוח. למידע נוסף רועי בנאי שמאי מקרקעין